Uber hervat zijn dienst in Colombia

Uber, het bedrijf achter de populaire taxi-app, hervatte vandaag zijn service in Colombia na een afwezigheid van bijna drie weken.

In een verklaring zei het platform dat het “nieuwe alternatieven” had gevonden om legaal te kunnen opereren in Colombia.

Uber zei dat vanaf nu de app gebruikers contracten met bestuurders aan laat gaan, waarin zij de voertuigen samen met de diensten van de bestuurders “huren”.

De taxibonden en de wetgevers waren sceptisch over de nieuwe aanpak van Uber die in overeenstemming is met de wetten die het openbaar vervoer in Colombia regelen.

“Het is een aanfluiting van de wet,” zei Ernesto Sandoval, algemeen directeur van Taxis Teleclub, een taxibedrijf uit Bogota. “Je kunt geen openbaar vervoer aanbieden en zeggen dat het een huurdienst is,” zei hij tegen radiostation Caracol.

Uber zei eind januari, dat het 2 miljoen gebruikers had in Colombia, evenals 88.000 chauffeurs die werken met de app, en soms afhankelijk zijn van hun hele inkomen.

De Colombiaanse Toezichthouder van Industrie en Handel (SIC) beval de app in december te sluiten na een rechtszaak van een taxibedrijf. De toezichthouder zei dat Uber de concurrentieregels heeft overtreden. Uber voldeed aan de uitspraak, maar betoogde dat het tegen een vrijhandelsovereenkomst tussen Colombia en de Verenigde Staten inging. Het bedrijf zei ook dat de uitspraak discriminerend was, omdat het Uber slechts vertelde om zijn activiteiten te staken, en het richtte zich niet op gelijkaardige apps die ook in Colombia actief zijn, met inbegrip van Cabify, Didi en Beat.

Bron :
Foto:law.com