Uitlevering van voortvluchtige congresvrouw zorgt voor diplomatiek dilemma

De Venezolaanse autoriteiten hebben de Colombiaanse voormalige congresvrouw Aida Merlano in hun land gevangen genomen. Colombia vraagt om uitlevering van de ontsnapte Merlano, maar het lijkt een diplomatiek dilemma te worden.

De veroordeelde Colombiaanse politicus Aída Merlano ontsnapte in oktober vorig jaar op spectaculaire wijze uit de gevangenis door tijdens een bezoek aan een tandartspraktijk uit het raam te klimmen door middel van een touw. Aída Merlano was veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor illegaal vuurwapenbezit en verkiezingsfraude. Speciale militaire troepen van Venezuela arresteerden maandag Merlano in de noordwestelijke stad Maracaibo.

De vooruitzichten om Aida Merlano uit te leveren en terug te sturen naar haar gevangeniscel in Colombia zijn gering, aangezien Colombia president Nicolás Maduro, die de regering van Venezuela in handen heeft, niet erkent als de president.

Het Colombiaanse ministerie van Justitie heeft een uitleveringsverzoek van Merlano ingediend bij de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die door meer dan 50 landen, waaronder Colombia en de Verenigde Staten, wordt erkend als de interim-president van die natie, maar die geen praktisch gezag heeft.

President Duque zei dat Merlano’s verzoek tot uitlevering is ingediend door zijn regering “via diplomatieke kanalen”, die hij nu erkent “als president van Venezuela”, met verwijzing naar oppositieleider Juan Guaidó.

Maduro maakte het dilemma van Colombia belachelijk en noemde het een belachelijk standpunt en gaf de schuld aan het “extremistische beleid” van president Ivan Duque ten aanzien van de Venezolaanse regering.

“Vandaag heb ik veel gelachen omdat de regering van Ivan Duque zei dat ze ging vragen om uitlevering van een persoon die door de legitieme autoriteiten van Venezuela gevangen is genomen, en Juan Guaidó ging vragen”, zei Maduro in een televisieoptreden.

Hij voegde toe dat het beleid van Colombia een stap terug is geweest voor “veiligheid en samenwerking tussen beide landen”.

“We hebben meer dan 30 voortvluchtigen gevangen genomen, en hebben niemand om ze uit te leveren in Colombia, als gevolg van Duque’s koppigheid en ideologisch extremisme,” zei Maduro. Volgens Maduro geeft de voormalige congresvrouw al informatie over corruptienetwerken in Colombia.

De regering van Duque heeft Venezuela echter beschuldigd van het bieden van een veilige haven aan Colombiaanse rebellen, waaronder leden van guerrillabeweging ELN en FARC-dissidenten, die zijn veroordeeld voor meerdere misdaden.

Bron :
Foto:RCNradio