V.S. doneert 160 miljoen dollar aan Colombia voor vredesproces

De regering van de V.S. kondigde op maandag aan dat zij 160 miljoen dollar aan financiering aan Colombia zal verstrekken om het historische vredesakkoord tussen de staat en de nu ontwapende FARC-rebellen te helpen uitvoeren.

De fondsen zijn toegewezen voor de “uitvoering van de vrede” en om “land te formaliseren” in gebieden die door een halve eeuw van gewapend conflict zijn geteisterd, vertelde Mark Green van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) aan verslaggevers in Bogota.

FARC-rebellen legden hun wapens neer en vormden een politieke partij na het historische vredesakkoord dat in december 2016 werd ondertekend door de linkse guerrillastrijders en de toenmalige president Juan Manuel Santos.

“Deze fondsen zijn bestemd voor belangrijk werk, voor de uitvoering van de vrede, om verzoening te bevorderen, om plattelandsgemeenschappen te helpen, om de veiligheid voor burgers te verbeteren en om de bescherming van de mensenrechten te versterken”, aldus Green.

De fondsen werden aangekondigd tijdens het ondertekenen van een binationale overeenkomst waarin de VS ermee instemden om 754 miljoen dollar te investeren in ontwikkelingsprojecten.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei dat de fondsen voornamelijk gebruikt zullen worden voor productiviteitsprojecten voor voormalige FARC-militanten.

Maar hij zei ook dat ze de veiligheid in gebieden waar de FARC-guerrilla aanwezig waren verbeteren en om “hiaten” te dichten bij de toegang tot diensten en marketing van producten in dergelijke afgelegen regio’s.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co