Vakbondsleider CUT: ‘Protesten zullen dit jaar worden geïntensiveerd’

De protesten tegen het sociale en economische beleid van president Ivan Duque zal dit jaar worden geïntensiveerd, aldus de vakbondsleider van CUT.

In november en december vorig jaar hielden duizenden Colombianen massale demonstraties om onder andere te protesteren tegen de hervormingen van de rechtse regering van Duque.

De nieuwe protesten zullen dinsdag met cacerolazos van start gaan, vertelde Diogenes Orjuela, de leider van Central Unitaria de Trabajadores de Colombia (CUT), aan de pers, verwijzend naar een traditionele Latijns-Amerikaanse vorm van protest door lawaai te maken op potten en pannen.

“Ik denk dat de protesten intenser zullen zijn. Wanneer wij intenser zeggen, zijn het demonstraties en stakingen verre van gewelddadige bedoelingen,” zei Orjuela. “De eerste grote actie, zoals die op 21 november, zal plaatsvinden in maart.”

De protesten van vorig jaar waren grotendeels vreedzaam, maar werden gekenmerkt door plunderingen en aanvallen op het openbaar vervoer tijdens hun eerste dagen, wat Cali en Bogota ertoe bracht om een avondklok in te stellen.

“Wat de stakingen en de marsen hebben aangetoond is een andere mening in Colombia,” zei Orjuela. “Het is heel belangrijk voor ons dat de regering begrijpt dat ze naar die mening moet luisteren.”

Het stakingscomité en de regering kunnen de komende dagen bijeenkomen, voegde hij eraan toe.

Bron :
Foto:DiarioPiragua Twitter