Vakbondsnetwerk richt zich op vakbondsvrijheid in Colombia

Het Latijns-Amerikaanse netwerk van vakbondsleden bij AkzoNobel gaat zich focussen op de vakbondsvrijheid in Colombia. De werknemers moeten in het Zuid-Amerikaanse land de vrijheid krijgen om een vakbond te vormen, conform de gedragscode van de Nederlandse multinational. Vertegenwoordigers van het netwerk hebben een voorstel hiertoe besproken met AkzoNobel.

Het netwerk, opgestart door Nederlandse FNV-leden en leden van de Braziliaanse vakbond, is later uitgebreid met andere landen uit Latijns-Amerika en functioneert zelfstandig. Het netwerk komt jaarlijks bij elkaar en communiceert regelmatig.

Op de laatste bijeenkomst waren vertegenwoordigers aanwezig uit Brazilië, Argentinië, Mexico, Uruguay en Colombia en werd afgesproken dat vakbondsorganisatie in Colombia een prioriteit van het netwerk zou worden.

Vertegenwoordigers van het Latijns-Amerikaanse netwerk, van de internationale vakbond IndustriALL en van de Colombiaanse vakbond hebben halverwege juli Carlos Toro ontmoet, de Human Resources directeur van AkzoNobel in Colombia, Ecuador, Chili en Peru. De vertegenwoordigers bespraken met hem de wens uit voor vakbondsvrijheid in de Colombiaanse vestiging, maar dat werknemers bang zijn voor de reactie van het management als ze een vakbond oprichten.

Het voorstel van de vakbonden is om te beginnen met een bijeenkomst tussen de internationale vakbond IndustriALL, de Colombiaanse vakbond en het fabrieksmanagement. De volgende stap is een ontmoeting met de werknemers en hen duidelijk maken dat er geen represailles van het management zullen komen als een vakbond wordt opgericht. (Bron:fnv.nl)