Vanaf 11 mei mogen 860 gemeenten in Colombia hun economie reactiveren

Vicevoorzitter Marta Lucía Ramírez heeft aangekondigd dat de gemeenten, die sinds 11 mei geen gevallen van het coronavirus meer hebben, hun economie weer kunnen laten draaien. In de komende dagen zal het ministerie van Volksgezondheid de regelgeving bekendmaken met nadere details.

President Ivan Duque heeft gisteravond aangekondigd de lockdown, die de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, nog eens te verlengen met twee weken en dat niet besmette regio’s hun economie weer mogen opstarten. Na 11 mei krijgen de auto-, handel en industriesector in het land de ruimte om te reactiveren.

Het staatshoofd zei ook dat het Ministerie van Volksgezondheid met deskundigen heeft samengewerkt en heeft bepaald dat vanaf 11 mei kinderen tussen 6 en 16 jaar drie dagen per week, gedurende een half uur per dag, naar buiten kunnen gaan. Scholen en universiteiten blijven gesloten tot 25 mei.

Volgens onderzoek van de regering en het ministerie van Volksgezondheid zijn er in totaal 860 gemeenten die hun economie zouden kunnen openen. Ramírez waarschuwde echter dat, hoewel elke burgemeester de heropeningsmaatregelen mag bepalen, onder meer bars en restaurants gesloten moeten blijven. Bovendien houdt de maatregel niet in dat het intergemeentelijk vervoer opnieuw wordt geactiveerd, aangezien gevallen uit andere steden en gemeenten moeten worden vermeden.

“We moeten verantwoord vooruitgaan en geleidelijk de sectoren openen die, met de juiste protocollen, een laag besmettingsrisico hebben, maar dit betekent ook dat die gemeenten, waar het virus niet heeft toegeslagen, hun economieën kunnen reactiveren”, zei Ramírez.

Volgens de vice-president zijn er onder departementen die een geleidelijke heropening zouden kunnen hebben. Putumayo, Vichada, Vaupés, Guaviare, Guainía en Arauca, waar tot op heden geen besmettingen. “In de departementen Antioquia, Cundinamarca, Boyacá, Santander en Nariño zijn besmettelijke gemeenten, maar de meerderheid wordt niet beïnvloed door Covid-19′, zei Ramírez.

Bron :
Foto:elespectador