Vaticaan plant geen ontmoeting tussen paus en Farc-rebellen in Cuba

Er is geen enkele ontmoeting gepland tussen paus Franciscus en de Colombiaanse rebellen van de Farc. Dat heeft het Vaticaan woensdag laten weten. De Farc hadden een ontmoeting gevraagd tijdens het bezoek van de paus, in september in Cuba. De rebellendelegatie die sinds eind 2012 vredesgesprekken voert in Havana had hiertoe dinsdag een verzoek ingediend bij de voorzitter van de Colombiaanse bisschoppencommissie, Luis Augusto Castro. “In het pausbezoek aan Cuba is geen ontmoeting gepland tussen de Heilige Vader en vertegenwoordigers van de Farc”, aldus een Vaticaanwoordvoerder.

Een van de rebellenleiders, Carlos Antonio Lozada, zei dat hij met Castro gepraat had over “de mogelijkheid dat de paus, wanneer hij in Havana is, de onderhandelaars zou ontvangen”. In juni al had de Colombiaanse president Juan Manuel Santos na een audiëntie bij de paus bevestigd dat die zijn “persoonlijke hulp” had aangeboden aan het vredesproces.

Franciscus gaat van 19 tot 22 september naar Cuba, om daarna zijn reis te vervolgen naar de Verenigde Staten. Die twee landen hebben onlangs nog de belangrijke rol erkend die de paus en het Vaticaan gespeeld hebben bij het herstel van de diplomatieke banden tussen Cuba en de VS. Het gewapend conflict in Colombia heeft op een halve eeuw tijd zowat 220.000 doden geëist. (bron: metrotime.be)