Veiligheidsadviseur V.S. overweegt 5000 militairen naar Colombia te sturen

President Trumps hoogste veiligheidsadviseur John Bolton heeft voor flink wat commotie gezorgd door de “plannen” van de V.S. voor de situatie in Venezuela bekend te maken. Tijdens een persconferentie verscheen hij met onder de arm een notitieblok waarop duidelijk te lezen was: „5000 manschappen naar Colombia”.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes liet in een persbericht weten dat hij geen weet had van Boltons aantekening. Holmes zei dat Colombia op een politieke en diplomatieke manier wilt bewerkstelligen om de democratie in Venezuela te herstellen en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Tijdens de persconferentie benadrukte Bolton dat de VS niets uitsluiten. ‘De president heeft het duidelijk gemaakt dat alle opties op tafel liggen’, zei hij over een militaire interventie.

De Amerikaanse minister van Defensie, Patrick Shanahan, ontkent discussies over de inzet van troepen. Shanahan zei dat het bericht van John Bolton geen deel uitmaakt van de agenda van de Amerikaanse autoriteiten.

Wilde Bolton zo de druk verhogen op Maduro en waren de krabbeltjes niets minder dan een onderdeel van de psychologische oorlogsvoering met Maduro? Opmerkelijk was dat hij het notitieblok zo opzichtig vasthield, dat de journalisten er niet aan konden ontkomen.

De VS en tal van andere landen erkenden vorige week parlementsvoorzitter Juan Guaidó als rechtmatige president van Venezuela en niet Nicolas Maduro. Afgelopen maandag hebben de Verenigde Staten sancties opgelegd aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, waardoor de druk op de regering van Maduro is toegenomen.