Venezolaanse migranten blij met volledige heropening grens met Colombia

De volledige heropening van de grens met Colombia is goed nieuws voor de bijna 2,5 miljoen Venezolaanse migranten die nu in dat buurland wonen. Velen van hen hebben een tijdelijke beschermingsstatus gekregen en kunnen nu beter de banden met hun vaderland onderhouden.

Toch is de migratiedynamiek niet meer dezelfde als vóór de pandemie, en met de geplande hervatting van het vrachtvervoer over de grensbruggen op 26 september staan nieuwe uitdagingen te wachten.

Een daarvan is het waarborgen van de veiligheid en de mensenrechten van migranten in een grensgebied dat wordt geteisterd door veiligheidsproblemen.

Er moeten ook gecoördineerde acties worden ondernomen om het aantal Venezolaanse migranten in de Verenigde Staten die de gevaarlijke tocht naar het noorden maken door de onherbergzame Darien-kloof die Panama en Colombia van elkaar scheidt, te beperken.

De linkse Venezolaanse president Nicolas Maduro beval in 2015 de sluiting van de legale grensovergangen, met als argument dat dit nodig was om Colombiaanse criminele bendes te bestrijden. Het voetgangersverkeer werd echter opnieuw opgeschort nadat Maduro op 23 februari 2019 de diplomatieke betrekkingen had verbroken.

Die stap kwam als vergelding voor de steun van Colombia aan oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf had uitgeroepen tot de legitieme leider van Venezuela en de grens wilde oversteken vanuit de Colombiaanse grensstad Cucuta aan het hoofd van een hulpkaravaan.

Onder invloed van Venezuela’s langdurige economische crisis bleven mensen de grens oversteken via illegale oversteekplaatsen die bekend staan als “trochas”, hoewel het voetverkeer vorig jaar weer werd genormaliseerd via de Simon Bolivar International Bridge.

Het herstel van volledige diplomatieke betrekkingen na de machtsovername door de linkse Colombiaan Gustavo Petro wordt vooral toegejuicht door de inwoners van de grenssteden, die zich regelmatig tussen beide landen verplaatsen en zich moesten aanpassen aan het verbod op autoverkeer.

Volgens cijfers van Migracion Colombia, het agentschap voor grenscontrole van het Andesland, wonen er momenteel bijna 2,5 miljoen Venezolanen in het land.

Daarvan zijn er ongeveer 1 miljoen legaal aangekomen of hebben al toestemming gekregen om in het land te blijven, terwijl meer dan 1,2 miljoen bezig zijn met het verkrijgen van een tijdelijke beschermingsstatus die hen in staat stelt een rijbewijs te krijgen, te werken en gebruik te maken van het banksysteem.

Minder dan 300.000 zijn momenteel illegaal in het land, volgens dat rapport van juni. In de eerste acht maanden van 2022 maakten 102.067 mensen die oversteek in de hoop de VS te bereiken, waarvan 68.575 (ongeveer 67 procent) Venezolanen waren, volgens het nationale ombudsbureau van Colombia.

Bron :
Foto:larepublica.co