Venezolaanse militaire helikopter neergestort in Colombia

Een Bell helikopter van de Nationale Garde van Venezuela, die een routine-inspectie uitvoerde langs de grens, is neergestort op Colombiaans grondgebied. De helikopter stortte neer op de Colombiaanse kant van de La Guajira schiereiland, Zuid-Amerika’s meest noordelijke punt.

Het is onduidelijk wat de oorzaak van de crash was, maar de Colombiaanse minister van Defensie Luis Carlos Villegas zei dat het geen dreiging was naar Colombia toe. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, zei dat ongunstige weersomstandigheden mogelijk de oorzaak achter het ongeluk is geweest.

De twee bemanningsleden werden gered door de lokale bewoners en begeleid naar Venezuela voor medische hulp. Delcy Rodriguez bedankte de Colombiaanse autoriteiten via Twitter voor het helpen van de gestrande bemanningsleden.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro had in augustus alle belangrijke grenscontroleposten langs de 2200 kilometer grens gesloten en vele Colombianen gedeporteerd om zoals hij het zei de grootschalige smokkel van goederen te stoppen.

Hoewel de spanningen zijn geluwd en er nog geen plannen zijn om de grens op korte termijn te heropenen, blijft de mogelijkheden voor een ander oplaaiend conflict hoog. Veel Colombianen die jarenlang in Venezuela hebben gewoond zeggen dat ze te bang zijn of niet in staat om gemakkelijk terug te keren naar hun geliefden die werden achtergelaten.