Venezuela blokkeert grens met Colombia

De Venezolaanse president Maduro heeft een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Venezolaanse militairen hebben woensdag met behulp van twee opleggers de grensovergang geblokkeerd.

Maduro, die in zijn land te kampen heeft met een enorme crisis, heeft gezegd dat de hulp Venezuela niet binnen mag. Hij heeft de brug tussen de Colombiaanse stad Cúcuta en Venezolaans grondgebied afgesloten. Militairen houden er de wacht.

Donderdag zijn de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aangekomen in Cúcuta, waarvandaan het voedsel en de medicijnen Venezuela ingebracht zouden kunnen worden. De hulpgoederen die zijn aangekomen, werden gestuurd door Venezolaanse oppositiegroepen.

De Las Tienditasbrug, een nieuwe autosnelwegbrug aan de zuidoostkant van Cucuta, en grensovergang zijn in 2016 gereedgekomen, maar is nog nooit officieel open geweest. Het grensverkeer gaat vooralsnog over de oude brug in de plaats Cucuta. Venezolaanse oppositiegroepen en activisten wilden echter de nieuwe brug gebruiken om humanitaire hulp naar Venezuela te brengen. Venezolaanse Militairen hebben daar een stokje voor gestoken door met een vrachtwagenoplegger, een olietanker en scheepscontainers de Las Tienditas-brug tussen beide landen af te sluiten.

Onder de leiding van Maduro is Venezuela in een diepe economische crisis terechtgekomen. Het ontbreekt de bevolking aan basisbehoeften als voedsel en medicijnen. Maar Maduro benadrukt dat Venezuela geen land van bedelaars is, en dat buitenlandse hulp overbodig is. Maduro’s opponent Juan Guaidó, die door de VS en zo’n veertig andere landen erkend wordt als de nieuwe president, zegt dat de hulp hard nodig is en dat de goederen hoe dan ook bij de bevolking terecht moeten komen. De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van Guaido om het regime van Nicolas Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties

Bron :
foto:pressfrom