Venezuela en Colombia normaliseren relaties en benoemen ambassadeurs

De regeringen van Venezuela en Colombia maken vorderingen bij de normalisering van hun betrekkingen, die sinds 2019 zijn verbroken, door de benoeming van ambassadeurs

Venezuela en Colombia hebben donderdag een nieuwe ambassadeur aangewezen. Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in de normalisering van de betrekkingen tussen de twee buurlanden.

Nicolás Maduro benoemt zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Félix Plasencia als ambassadeur in Bogotá en Gustavo Petro, de voormalige senator Armando Benedetti (foto) in Caracas.

Het besluit valt in de eerste week van het presidentschap van Gustavo Petro in Colombia, nadat de linkse leider tijdens zijn verkiezingscampagne had verdedigd dat deze verschuiving in het buitenlands beleid nodig was om jaren van spanningen te boven te komen.

De Venezolaanse regering had in 2019 de diplomatieke betrekkingen met Colombia verbroken. De toenmalige Colombiaanse president Ivan Duque had namelijk oppositielid Juan Guaido erkend als interim-president van Venezuela.

De onderlinge relaties tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen werden hersteld met het aantreden van de linkse president Gustavo Petro in Colombia. “We zullen stap voor stap doorgaan met het herstel en de wederopbouw van de relaties”, aldus Maduro.

Bron :
Foto:lafm.com.co