Venezuela heropent grens met Colombia na jarenlange sluiting

Venezuela zal dinsdag zijn grens met Colombia heropenen, zei de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez (foto) maandag in een toespraak op de staatstelevisie, na een bijna drie jaar durende sluiting als gevolg van politieke spanningen.

“Denkend aan ons volk, in de broederschap en samenwerking tussen het volk van Colombia en Venezuela, heeft president Maduro het besluit genomen om de grensovergang te openen voor de handel,” zei Rodriguez.

Het grensgebied is sinds 2019 gesloten en nu gaan deze binationale commerciële activiteiten volgens Rodríguez opnieuw opstarten. Hij verduidelijkt dat het alleen voor dat doel is, omdat de voetgangersoversteekplaats beperkt blijft, wat bijvoorbeeld het geval is voor studenten die van het ene land naar het andere gaan.

De handel tussen de twee landen, die een poreuze grens van 2.219 km delen, bedroeg ooit zo’n 7 miljard dollar per jaar voordat de grens gesloten werd, volgens Freddy Bernal, een vertegenwoordiger van Maduro’s regering in de westelijke grensstaat Tachira.

Rodríguez verzekerde dat het rekening houdt met alle gezondheidsmaatregelen omtrent corona en zei dat het een grens is waarin de twee landen, zowel Venezuela als Colombia , een gedeelde verantwoordelijkheid hebben.

Bron :
Foto:caracol.com.co