Venezuela heropent grens met Colombia

De grens tussen Venezuela en Colombia gaat deels weer open. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro vrijdag bekendgemaakt.

Maduro heeft opdracht gegeven om grensovergangen in de Colombiaanse grensstad Cucutá te openen. De Venezolaanse president sloot in februari belangrijke grensbruggen toen de oppositie probeerde via die route voedsel en hulpgoederen uit de V.S. het land in te krijgen. Maduro beweerde dat de hulptransporten deel uitmaakten van een complot van de V.S. en zijn bondgenoten om zijn regering te ondermijnen.

De economie van Venezuela is de laatste jaren op rampzalige manier in elkaar gestort. Het land kent verreweg de hoogste inflatie ter wereld en voedsel en medicijnen zijn schaars geworden. De oppositie wijdt de problemen aan politiek wanbeleid van Maduro. Maar volgens de president zelf is de crisis het gevolg van een „economische oorlog” van de oppositie tegen zijn socialistische regering, gesteund door de Verenigde Staten. Hoewel oppositieleider Guaidó zichzelf heeft uitgeroepen tot president, heeft Maduro nog steeds de steun van het leger, de rechters en de politie.

In Venezuela is een groot gebrek aan voedsel en medicijnen. Vrijdag sloot Maduro een akkoord met het Rode Kruis om medische hulpgoederen toch toe te laten. Afgelopen nacht ging de grensbrug Simón Bolívar in Cucutá weer open en duizenden mensen stonden in de rij voor de douane om hun papieren te laten zien.

De eerste mensen die de grens overstaken waren nog wantrouwend tegenover de belofte van Maduro. Ze zeggen dat de containers op de grensbrug Las Tienditas al sinds februari de toegang versperren en nog steeds niet zijn weggehaald.

“Wij geloven niet in Maduro’s beloftes, hij geniet van onze pijn, de ellende die we dagelijks beleven,” zei Clara Martínez, een Venezolaan uit Maracaibo.

Voorlopig hebben duizenden Venezolanen uit Caracas, Maracaibo, Mérida, Barinas en andere Venezolaanse staten hun verontwaardiging geuit over de lange rijen om hun land te verlaten en binnen te komen. Ondanks de heropening voor voetgangers is het verkeer van voertuigen niet toegestaan en blijven bruggen geblokkeerd.

Bron :
Foto:semana