Venezuela opent gedeeltelijk grensovergang in Cúcuta

De gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Tachira, José Gregorio Vielma, heeft aangekondigd dat vanaf zaterdag de grens tussen Venezuela en Colombia weer gedeeltelijk heropend wordt om de doorgang van vrachtwagens tussen Cúcuta en Ureña mogelijk te maken.

De brug Francisco de Paula Santander, een van de belangrijkste grensovergangen tussen Venezuela en Colombia, zal zaterdag heropend worden tussen 13-18 uur om de vrachtwagens die gedwongen in de landen moesten blijven weer terug laten keren.

Volgens Vielma, zullen zaterdag meer dan 300 Venezolaanse vrachtwagens in de Colombiaanse stad Cúcuta en 60 Colombiaanse vanuit Venezuela worden uitgewisseld.

De gouverneur zegt dat dit de eerste stap is om de grenzen te heropenen. Na meer dan acht maanden van sluiting heeft het verwoestende gevolgen gebracht voor de economie van beide landen.

De spanningen tussen de twee landen namen in augustus en september vorig jaar sterk toe, nadat de president van Venezuela Maduro halverwege augustus grensovergangen had gesloten en zo’n 1.300 Colombianen het land heeft uitgezet omdat zoals hij het zei de grootschalige smokkel van goederen en andere misdaden te stoppen.

Volgens de Verenigde Naties hebben zo’n 16.000 Colombianen Venezuela verlaten. Maduro beweerde dat hij Colombianen uitzette vanwege criminaliteit, maar critici zeggen dat de president met de acties de slechte economische situatie van zijn land wilde verhullen.