Venezuela sluit drie grensbruggen met Colombia

De regering van Venezuela heeft de grens met Colombia gedeeltelijk gesloten. De vicepresident van Venezuela, Delcy Rodrígue (foto), kondigde vrijdag de sluiting van drie grensbruggen aan.

De vicepresident kondigde de sluiting van de grensbruggen aan met als reden dat er ernstige en illegale bedreigingen van de Colombiaanse regering zijn tegen de vrede en soevereiniteit van Venezuela.

De sluiting van de bruggen komt een paar uur voordat humanitaire hulp afkomstig uit onder meer de Verenigde Staten naar Venezuela gebracht moet worden, zoals zelfbenoemde interim-president Guaidó graag wil.

Interim-president Guaidó had aangekondigd vandaag de hulpgoederen die opgeslagen staan in de Colombiaanse grensstad Cúcuta naar Venezuela te willen brengen. Hij wil dit doen door het Venezolaanse leger op te roepen de hulpgoederen door te laten. Guaidó was gisteren al in Cúcuta om het benefietconcert Venezuela Aid Live bij te wonen dat bedoeld is om geld voor Venezuela op te halen.

De 180 ton aan hulpgoederen in Cúcuta bevat energierijke voedingsmiddelen en hygiënepakketten met zeep, tandpasta en andere goederen voor meer dan 25.000 mensen.

Hoewel Venezuela in een diepe economische crisis zit, te midden van hyperinflatie en tekorten aan voedsel en medicijnen, wil de socialistische president Maduro geen hulp van buitenaf. Hij beweert dat de hulptransporten deel uitmaken van een complot van de V.S. en zijn bondgenoten om zijn regering te ondermijnen.

Maduro’s opponent Juan Guaidó, die door de VS en zo’n veertig andere landen erkend wordt als de nieuwe president, zegt dat de hulp hard nodig is en dat de goederen hoe dan ook bij de bevolking terecht moeten komen. De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van Guaido om het regime van Nicolas Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties.

De nieuwe grensbrug Tienditas in Cúcuta was eerder deze maand al door Venezuela gesloten, nadat er hulpgoederen van de V.S. aan waren gekomen in de Colombiaanse grensstad. De vicepresident van Venezuela, Delcy Rodrígue, kondigde aan dat nu ook de grensbruggen Simón Bolívar en Santander in Cúcuta tijdelijk zullen sluiten. Ook wordt ten noorden van Cúcuta in de stad Puerto Santander de grensbrug La Unión gesloten.

Bron :
foto:caracol