Venezuela stemt in met hulp bij vredesbesprekingen Colombia

Venezuela heeft ermee ingestemd garant te staan voor toekomstige vredesbesprekingen tussen Colombia en zijn laatste guerrillagroep ELN, aldus beide landen dinsdagavond.

Dit is de laatste stap in de richting van sterke nieuwe betrekkingen die waren verbroken totdat Gustavo Petro deze maand aan de macht kwam als de eerste linkse leider ooit in Colombia.

Colombia heeft de Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro gevraagd garant te staan voor gesprekken met het Nationale Bevrijdingsleger, of ELN, de laatste actieve rebellengroep in een land dat wordt verscheurd door tientallen jaren van conflict.

In een toespraak zei Maduro: “Natuurlijk gaan we akkoord!”.

Hij voegt zich daarmee bij Chili en Cuba als garanten van de gesprekken die de regering in Bogota hoopt te voeren met het ELN.

Colombia en zijn grootste rebellengroep, de FARC, tekenden in 2016 een historisch vredesakkoord na tientallen jaren oorlog.

Venezuela nam deel aan dat vredesproces, waarbij Maduro eerst als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van wijlen socialistisch icoon Hugo Chavez betrokken was, en na 2013 als zijn opvolger.

“Vrede in Colombia is vrede in Zuid-Amerika”, zei Maduro dinsdag.

Petro wil de gesprekken met het ELN hervatten die zijn conservatieve voorganger Ivan Duque was begonnen. Die werden afgebroken na een rebellenaanval in 2019 waarbij 22 mensen omkwamen.

Vertegenwoordigers van Petro’s regering en het ELN hebben elkaar al ontmoet in Havana.

Petro heeft gezegd dat er binnenkort een ontmoeting met het ELN zal plaatsvinden in Venezuela, waar volgens de Colombiaanse militaire inlichtingendienst hooggeplaatste ELN-leiders verblijven.

Nadat Petro in augustus aan de macht kwam, herstelden Colombia en Venezuela de diplomatieke betrekkingen na drie jaar van breuk, die was ontstaan doordat Colombia oppositieleider Juan Guaido als interim-president van Venezuela had erkend.

Bron :
Foto:noticiasrcn.com