Verenigde Naties bevestigt volledige ontwapening FARC

De Verenigde Naties hebben bevestigd dat alle wapens die voorheen eigendom waren van de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia, FARC, zijn afgeleverd en later zijn vernietigd als onderdeel van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC.

De voormalige guerrillagroep leverde ongeveer 9.000 wapens in en is nu getransformeerd tot een politieke partij. Nu bekend als Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común, zal de nieuw gevormde partij deelnemen aan de regionale verkiezingen, hoewel ze niet hebben bevestigd of zij een kandidaat voor de presidentsverkiezingen zullen presenteren.

Het hoofd van de VN-missie in Colombia, Jean Arnault, zei dat hij hoopvol was dat dit een nieuwe fase van vrede in de Zuid-Amerikaanse natie zou brengen.

President Juan Manuel Santos zei dat de nieuwe fase deel uitmaakt van een proces dat een einde maakt aan een jarenlang intern gewapend conflict.

“Vandaag is een zeer belangrijke dag, het proces van wapens afstaan is voorbij,” zei Santos in het dorp Funza ten westen van de hoofdstad Bogota.

“Ik overhandigde het laatste wapen, een AR-15 geweer, dat al onbruikbaar was gemaakt, net als alle wapens die in dit proces zijn afgeleverd.”

Alle wapens zijn vernietigd en hun materialen zullen worden gebruikt om drie verschillende monumenten te bouwen. Men zal één in Colombia bouwen, op een plaats die nader wordt bepaald, een monument in Havana, Cuba, waar de vredesbesprekingen werden gehouden. Het derde monument wordt gevestigd in het hoofdkantoor van de VN in New York.

“Elk proces is gevolgd, dankzij de strikte regels die door de internationale procedure van de Verenigde Naties is opgelegd,” zei Santos. “Elk wapen werd geregistreerd, alles volgde een proces.”