Vermoedelijke FARC-dissidenten laten 5 toeristen vrij in Vaupés

Vijf buitenlandse toeristen die in Colombia vermist waren werden ongedeerd gevonden bij een inheemse gemeenschap in het departement Vaupés.

Het ging om drie Amerikanen, een Fransman en een Spanjaard die aan het kajakken waren en drie dagen lang werden vastgehouden in het Amazonegebied door vermoedelijke FARC-dissidenten.

“De buitenlandse toeristen waren extreme sporten aan het uitvoeren in de rivier Jirijirimo, een zijtak van de Apaprois in de buurt van Pacoa, toen ze verdwenen”, meldde de politie.

De politie en het leger vonden de toeristen zaterdagmiddag terug in een nabijgelegen natuurreservaat Buenos Aires bij een inheemse indianengemeenschap. Vandaar uit werden ze naar Bogota gebracht voor medische controle.

Volgens de Fransman nodigden gewapende mannen hen drie dagen uit in hun kamp, terwijl ze de identiteit van de vijf controleerden. “We werden vrijgelaten op voorwaarde dat we onze gps en elektronica achterlieten, omdat ze daardoor opgespoord zouden kunnen worden”, legde hij uit.

De groep gewapende mannen deden zich voor als dissidenten van de FARC. De guerrillabeweging FARC is op dit moment zich aan het ontwapenen zoals afgesproken in het vredesakkoord dat in november vorig jaar werd ondertekend door de president van Colombia en de leider van de rebellengroep.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn er van de bijna 7000 FARC-leden ongeveer 400 dissidenten.