Vier politieagenten en vijf anderen dood bij aanslagen

Drie politieagenten buiten dienst kwamen om bij een aanslag door gewapende mannen in de noordoostelijke stad Pailitias, waarbij de zwangere vrouw van een van de agenten gewond raakte, aldus een verklaring van de politie.

De aanvallers werden niet geïdentificeerd, maar het is bekend dat het ELN, de laatste actieve guerrillagroepering van Colombia, in het gebied actief is.

In het zuiden van het land werden vijf mannen vermoord en aangetroffen in San Vicente del Caguan, vertelde burgemeester Julian Perdomo aan de pers, die betreurde dat “vaak boeren worden vermoord” op het platteland.

Dergelijke aanvallen worden door de autoriteiten toegeschreven aan dissidenten die het vredesakkoord uit 2016 verwierpen dat leidde tot de ontwapening van de guerrillagroepering FARC.

Een vierde politieman kwam om bij “een bestorming van een gewapende groep” in een wijk van de stad Cali in het zuidwesten, aldus burgemeester Jorge Ivan Ospina.

Hij heeft de daders niet geïdentificeerd, maar de militaire inlichtingendienst zegt dat rond Cali dissidenten van de FARC en ELN-guerilla’s actief zijn, evenals paramilitaire groepen en drugshandelaars.

Met inbegrip van de meest recente moorden in San Vicente del Caguan zijn er volgens de Colombiaanse waarnemersgroep Indepaz dit jaar tot nu toe 45 bloedbaden – waarbij drie of meer mensen in één keer om het leven komen – geweest.

De regering van president Ivan Duque geeft groepen de schuld die worden gefinancierd door de drugshandel en illegale mijnbouw.

Op vrijdag werd een helikopter met Duque aan boord aangevallen in de buurt van de grens met Venezuela, waarbij verschillende schoten – kennelijk van geweren – werden afgevuurd op de helikopter. Het was de eerste aanval op een Colombiaans staatshoofd in bijna 20 jaar.

Bron :
FOTO:cadena3.com