Vijf FARC-dissidenten gedood in Caqueta bij operatie leger Colombia

Ten minste vijf dissidente leden van de voormalige guerrillagroepering FARC zijn gedood tijdens een militaire operatie in het zuiden van Colombia, maakte het leger maandag bekend.

Vijf leden van de dissidenten van de FARC onder leiding van Ivan Marquez zijn maandag gedood bij een bombardement van de Colombiaanse strijdkrachten in de gemeente San Vicente del Caguan, in het departement Caqueta (zuiden), zo meldde het leger.

“Militaire eenheden van de plaats van de feiten rapporteren tot nu toe de dood in de ontwikkeling van militaire operaties van vijf vermeende leden van deze structuur, evenals de inbeslagname van overvloedig oorlogsmaterieel, voorraden en communicatie,” zei het leger in een verklaring.

Het leger zei dat de rebellen behoorden tot de groep Nueva Marquetalia onder leiding van Ivan Marquez, een voormalige leider van de FARC.

Marquez was de hoofdonderhandelaar van de FARC tijdens de vredesbesprekingen met de regering in 2016, die leidden tot een historisch vredesakkoord en de ontwapening van 13.000 rebellen.

Maar drie jaar later kondigde Marquez aan dat hij opnieuw de wapens opnam, zeggende dat de regering de in Havana ondertekende deal niet had gerespecteerd.

De dissidenten van FARC bestaan nu uit ongeveer 2.500 strijders, grotendeels gefinancierd door drugshandel, illegale mijnbouw en afpersing, volgens militaire inlichtingenfunctionarissen.

Bron :
Foto:rcnradio.com