Visumvrijstelling Schengenlanden een stap dichterbij

De Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag gemeld dat na de onderhandelingen met de Europese Unie er een bilaterale overeenkomst is gesloten betreft het bewerkstelligen van een visumvrijstelling voor een kort verblijf voor Colombianen in de Schengenlanden.

In een verklaring vertelde de minister van buitenlandse zaken dat wanneer de afwikkeling van de interne procedures afgerond zijn, Colombianen maximaal 90 dagen de 26 lidstaten van de Unie kunnen betreden zonder een visum.

De volgende stap tussen Colombia en de Europese landen is de ondertekening van de overeenkomst. Verwacht wordt dat deze ondertekend wordt tijdens de top van CELAC-EU die in juni in Brussel wordt gehouden. De minister verwacht dan ook meer duidelijkheid te krijgen wanneer de visumvrijstelling voor de Colombianen officieel in zal gaan.

Ten slotte bedankte het ministerie van Buitenlandse Zaken de president van Spanje, Mariano Rajoy, die tijdens de onderhandelingen een belangrijke bijdrage leverde om de visumvrijstelling voor Colombia en Peru te realiseren. Vlak na de onderhandelingen twitterde de president van Spanje: Einde van de onderhandelingen over de opschorting van de Schengen-visa voor Colombianen en Peruanen in de EU. Zij verdienen het. Spanje heeft het er doorgeduwd en gewonnen.