Vliegtuigramp: 75 doden en 6 overlevenden

Bij het vliegtuigongeluk in het departement Antioquia zijn van de 81 inzittende 75 omgekomen en 6 overlevenden. Het vliegtuig dat op weg was van Bolivia naar Medellin is maandagavond neergestort in de buurt van de Colombiaanse stad Medellín. Aan boord waren 72 passagiers en negen bemanningsleden, onder wie de selectie van de Braziliaanse voetbalteam Chapecoense.

Aan boord waren spelers en officials van de Braziliaanse voetbalclub Chapacoense. Onder de 76 omgekomen inzittenden waren ook veel journalisten die verslag deden van de belangrijke reis naar Colombia. De ploeg zou in Medellín woensdag de finale van de Copa Sudamerica spelen tegen Atletico Nacional. Slechts zes mensen, onder wie drie voetballers, overleefden het ongeluk. Het toestel van de Boliviaanse chartermaatschappij LaMia kreeg vlak voor de geplande landing op het vliegveld José María Córdoba van Medellín te kampen met technische problemen.

nieuws_colombia_29112016_02
De Zuid-Amerikaanse voetbalbond COMNEBOL heeft aangekondigd alle voetbalactiviteiten, waaronder de finale, voorlopig op te schorten naar aanleiding van de vliegtuigcrash. De Braziliaanse president Temer heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Het clubbestuur van Atletico Nacional uit Medellin heeft laten weten de de finale van de Copa Sudamericana niet meer te willen spelen en heeft voorgesteld de titel bij wijze van eerbetoon aan Chapacoense,en de omgekomen voetballers aan te bieden.

nieuws_colombia_29112016_03
Volgens de Colombiaanse luchtvaartautoriteiten zou mogelijk een elektrische storing de oorzaak kunnen zijn dat het toestel nabij het plaatsje La Union, zo’n 50 kilometer van Medellin, neerstortte. Eerder meldden diverse bronnen dat het vliegtuig door een mogelijk tekort aan brandstof gecrasht zou zijn.

De Colombiaanse media melden dat het team eigenlijk op een andere manier naar Medellin had willen vliegen. De Braziliaanse luchtvaartautoriteit gaf echter geen toestemming voor een directe vlucht vanuit Sao Paulo naar Medellin. Daarom werd besloten eerst naar Bolivia te vliegen en vervolgens naar Colombia.

nieuws_colombia_29112016_04
Aan boord bevonden zich naast de 22 spelers van Chapecoense en 28 leden van de technische staf ook 22 journalisten en negen bemanningsleden. De overlevenden zijn drie voetbalspelers, een Boliviaanse stewardess en twee Braziliaanse journalisten, zo hebben de Colombiaanse luchtvaartautoriteiten gemeld.

De burgemeester van Medellín, Federico Gutierrez, spreekt van een “tragedie van enorme omvang”. Hij wil geen overhaaste conclusies te trekken over de toedracht van de crash. Volgens Gutierrez is de eerste prioriteit de berging van de lichamen van de slachtoffers.

*Nieuwszenders RCN en Caracol melden over 76 doden en 5 overlevenden.

UPDATE: 29-11-2016 21.15 uur

De Colombiaanse luchtvaartautoriteiten hebben de twee zwarte dozen gevonden van het toestel dat dinsdag neerstortte. Onderzoekers, die dinsdag aanwezig waren op de plek van waar het vliegtuig neerkwam, hebben de zwarte dozen gevonden.