VN: 2019 meest gewelddadig jaar voor ex-rebellen

De secretaris-generaal van de V.N. zegt dat 2019 het meest gewelddadige jaar was voor voormalige FARC-strijders sinds de ondertekening van een vredesakkoord met de regering en guerrillabeweging FARC in 2016.

Antonio Guterres zei donderdag in een rapport aan de Veiligheidsraad van de V.N. dat er in 2019 77 leden van de voormalige rebellengroep FARC, zijn gedood, een stijging vergeleken met 65 in 2018 en 31 in 2017. Bovendien zei hij dat er 14 ex-FARC-strijders zijn vermist en waren 29 het doelwit van pogingen tot moord.

Secretaris-generaal Guterres herhaalde zijn oproep voor effectievere maatregelen om voormalige strijders en hun families te beschermen en zei dat men de “bijzondere kwetsbaarheden” onder ogen moeten zien.

Het hoofd van de V.N. riep ook opnieuw op tot effectievere maatregelen ter bescherming van sociale leiders, mensenrechtenactivisten en mensen die betrokken zijn bij de uitvoering van het vredesakkoord. Hij zie dat het geweld tegen hen voortduurt.

Guterres zei dat het “geweld geconcentreerd blijft op de plattelandsgebieden van de departementen Cauca, Narino, Antioquia, Caqueta en Norte de Santander, waar sprake is van zwakke staatsaanwezigheid, illegale economieën en armoede”.

Het bureau van de procureur-generaal schrijft de meerderheid van deze moorden toe ,,aan onwettige bewapende groepen en misdadige organisaties en hun steunnetwerken.

De secretaris-generaal zei: “Een openbaar beleid voor de ontmanteling van illegale gewapende groepen en criminele organisaties en hun ondersteunende netwerken, zoals verzocht in het vredesakkoord, is essentieel om het geweld dat deze groepen kwetsbare gemeenschappen toebrengen te beteugelen.”

Een meer optimistische Guterres zei dat drie jaar na de ondertekening van het vredesakkoord, de Colombianen streven naar een nieuw hoofdstuk van vredesopbouw, verzoening en hoop.

“Duizenden voormalige strijders gaan door met hun re-integratie in het burgerleven, terwijl de Colombiaanse samenleving inspirerende tekenen blijft vertonen dat zij bereid is hen te omarmen”, zei hij.

Guterres wees op een actievere deelname van de slachtoffers aan de overgangsrechtspraak, met inbegrip van de waarheids- en rechtszittingen, en op de sterke deelname en de relatief vreedzame lokale verkiezingen in oktober – de eerste sinds het vredesakkoord.

Dit is het bewijs van de geleidelijke vooruitgang “naar een meer inclusief en democratisch Colombia,” zei de secretaris-generaal.

Bron :
Foto:news.un.org