VN: De moorden op inheemse volkeren in Colombia moeten stoppen

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties bekritiseert de Colombiaanse regering omdat ze er niet in geslaagd is een einde te maken aan de moordpartijen op inheemse volken door criminele bendes.

De laatste gruweldaad vond dinsdag plaats in Tacueyo in het departement Cauca in het zuidwesten van Colombia. Criminele groeperingen, die probeerden het reservaat van de inheemse bevolking binnen te komen, hebben vijf inheemse inwoners doodgeschoten en zes anderen raakten daarbij zwaar gewond. Onder de slachtoffers is een prominente verdediger van de mensenrechten, Cristina Bautista.

Volgens Marta Hurtado, woordvoerster van de V.N., zijn er dit jaar 106 mensenrechtenactivisten en leden van de Nasa-gemeenschap vermoord. De Nasa-indianen verdedigen hun heilige land al tientallen jaren tegen drugsbendes, oproerpolitie en ontbossing door ontwikkelaars van suikerplantages en toeristische resorts.

Hurtado zei dat de Nasa-gemeenschap zonder resultaat herhaaldelijk haar bezorgdheid heeft geuit bij de Colombiaanse autoriteiten over de bedreiging van hun veiligheid.

“De VN-mensenrechtenraad benadrukt nogmaals de dringende noodzaak van effectieve bescherming en preventieve maatregelen voor inheemse volken in het hele land, en in het bijzonder in de noordelijke Cauca-regio, in overeenstemming met hun recht op land en hun recht op zelfbeschikking, zoals erkend in de VN-Verklaring over de rechten van inheemse volken van 2007,” zei Hurtado.

Bron :
Foto:eltiempo