VN dringt Colombia op aan om re-integratie van voormalige FARC-rebellen te bespoedigen

In een verklaring, waarmee alle 15 leden instemden, benadrukte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het belang van een volledige sociaaleconomische, politieke en juridische re-integratie van de voormalige FARC-rebellen.

De Veiligheidsraad benadrukte ook zijn bezorgdheid over de herhaalde moorden op voormalige guerrillastrijders. Er moeten meer veiligheidsgaranties komen, met name in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, aldus de Veiligheidsraad.

De herhaalde moorden op voormalige FARC-leden blijven een bron van zorg voor de Veiligheidsraad, die ook de aanvallen op burgerleiders in Colombia betreurt.

Volgens de Raad is snel ter plaatse optreden nodig om dergelijke moorden te voorkomen en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

De VN waarschuwde vorige week de Colombiaanse regering tegen het heropenen van belangrijke bepalingen van de historische vredesovereenkomst uit 2016 die met de FARC-rebellen was bereikt.

De Colombiaanse president Ivan Duque wil een aantal aspecten van de vredesovereenkomst terug draaien, waaronder aanpassing van de wet voor de Speciale Vredesrechtspraak (JEP), die werd opgericht om voormalige strijders te berechten die beschuldigd worden van wreedheden.

Door de wet van de Speciale Vredesrechtspraak ontvangen ex-rebellen of soldaten alternatieve straffen voor gevangenisstraf als ze hun misdaden bekennen, slachtoffers vergoeden en beloven nooit meer hun toevlucht te nemen tot geweld.