VN-gezant zegt dat veel voormalige FARC-strijders in Colombia worden gedood

De VN-afgezant voor Colombia riep woensdag op tot een betere bescherming van voormalige strijders die nog steeds “in alarmerende aantallen” worden gedood, en benadrukte over het toenemend geweld en de moordpartijen door andere groepen die sinds het vredesakkoord van 2016 zijn opgedoken.

VN-afgezant voor Colombia, Carlos Ruiz Massieu, vertelde de VN-Veiligheidsraad dat de inspanningen ook moeten worden opgevoerd om de straffeloosheid voor deze misdaden te bestrijden, “onder meer door daders voor het gerecht te brengen”.

“Prioriteit moet worden gegeven aan personeel en middelen voor de Nationale Unit voor Bescherming om de achterstand in lopende verzoeken om bescherming van voormalige strijders weg te werken”, zei hij.

Secretaris-generaal Antonio Guterres’ laatste rapport aan de raad, dat vorige week werd verspreid, zei dat de politieke missie van de V.N. in Colombia 19 moorden op voormalige FARC-strijders heeft geverifieerd in een periode van drie maanden eindigend op 25 september.

Tot de laatste slachtoffers behoorde een van de hoogste voormalige FARC-commandanten, Jorge Iván Ramos, die een leider van de politieke partij FARC werd en op 28 augustus werd gedood. De leider van de V.N. zei dat Ramos actief bezig was met het uitvoeren van het vredesakkoord van 2016 met de overheid, met inbegrip van het werken aan een programma voor legale gewasvervanging van cocateelt.

De partij FARC richtte een open brief aan het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), dat een van de laatste resterende rebellengroepen van Colombia is, om hun verontwaardiging te uiten “over de informatie dat ELN achter de misdaad zat”, zei Guterres.

Hij zei dat de laatste moorden het totale aantal voormalige strijders die dit jaar tot nu toe zijn gedood, met inbegrip van twee vrouwen, op 50 brengen. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord, zei hij, heeft de VN-missie 297 aanvallen op voormalige FARC-strijders geverifieerd, waaronder 224 moorden, 20 verdwijningen en 53 pogingen tot moord.

Voordat het vredesakkoord met de FARC werd ondertekend, veroorzaakte meer dan 50 jaar oorlog in Colombia meer dan 220.000 doden en bijna 6 miljoen ontheemde mensen. Er werd een amnestiewet aangenomen die betrekking heeft op de meeste misdrijven die door FARC-strijders zijn gepleegd.

Ruiz Massieu vertelde de Veiligheidsraad dat het neerleggen van de wapens door de FARC en de overgang naar een politieke partij is voltooid en “onomkeerbaar” is.

Bron :
Foto:colombia.unmissions.org