VN: Minstens 78 mensenrechtenverdedigers gedood in Colombia in 2021

In 2021 zijn in Colombia ten minste 78 mensenrechtenverdedigers gedood, aldus de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties donderdag, die eraan toevoegde dat nog meer gevallen worden geverifieerd.

Het geweld tegen mensenrechtenverdedigers, milieuactivisten en gemeenschapsactivisten – in Colombia collectief bekend als sociale leiders – is een grote uitdaging geworden voor de regering van president Ivan Duque temidden van internationale kritiek en eisen dat de regering meer moet doen om de moorden te stoppen.

De regering beschuldigt linkse guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger, voormalige leden van de FARC-rebellen die een vredesakkoord uit 2016 verwerpen, en criminele groepen, waarvan sommige bestaan uit voormalige rechtse paramilitairen, ervan activisten aan te vallen omdat ze controle proberen te krijgen over drugshandelsnetwerken en illegale mijnbouwgebieden.

Het VN-Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) zei dat het vorig jaar 202 meldingen heeft ontvangen van vermoorde mensenrechtenleiders in Colombia. Daarvan werd in 78 gevallen de dood bevestigd, in 39 gevallen was de verificatie nog aan de gang en in 85 gevallen was er geen uitsluitsel.

In een soortgelijk rapport dat in maart 2021 werd gepubliceerd, documenteerde het OHCHR aanvankelijk 53 moorden op mensenrechtenverdedigers in 2020, terwijl 80 andere gevallen nog moesten worden geverifieerd.

Sindsdien zijn 41 van de openstaande gevallen ook geverifieerd, waarmee het aantal bevestigde moorden op mensenrechtenverdedigers voor 2020 op 94 komt, meldde een woordvoerder van het OHCHR.

De lokale mensenrechtengroep Indepaz stelde vast dat vorig jaar 171 sociale leiders werden gedood, terwijl de internationale groep Human Rights Watch donderdag in een afzonderlijk rapport zei dat sinds 2016 500 mensenrechtenverdedigers waren gedood.

Colombia is ook berucht om het gevaar dat milieuactivisten lopen. Voor twee jaar op rij, in 2019 en 2020, was Colombia het gevaarlijkste land ter wereld voor dergelijke activisten, volgens Global Witness.

Bron :
Foto:lafm.com.co