VN roept Colombiaanse regering op maatregelen te nemen tegen geweld

Michelle Bachelet, hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties riep de  Colombiaanse regering op om concrete maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen tegen de toename van geweld tegen boeren, inheemse en Afro-Colombiaanse mensen door gewapende groepen die niet tot de staat behoren, criminele groeperingen en andere gewapende eenheden.

“Het is de plicht van de staat om in het hele land aanwezig te zijn en een hele reeks van alomvattende overheidsmaatregelen uit te voeren, niet alleen om degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld de kop in te drukken, maar ook om basisdiensten te verlenen en de fundamentele rechten van de bevolking te beschermen”, zei mevrouw Bachelet in een verklaring. 

“Ik roep de Colombiaanse autoriteiten op om krachtigere en veel effectievere maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen tegen dit afschuwelijke en diepgewortelde geweld”, voegde ze eraan toe.

Naast de 375 doden die in 2020 zijn geregistreerd, heeft de VN-verificatiemissie in Colombia ook 244 moorden op voormalige FARC-strijders gedocumenteerd sinds de ondertekening van het vredesakkoord in Colombia in november 2016, waarmee een einde kwam aan de langstlopende burgeroorlog in Latijns-Amerika.

OHCHR-woordvoerder Marta Hurtado zei dat de VN-cijfers alleen moorden omvatten die aan de VN waren gemeld en dat het werkelijke aantal doden waarschijnlijk hoger zou zijn, gezien de obstakels die werden gecreëerd door de COVID-19-pandemie. 

Mevrouw Hurtado zei dat de groepen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de moorden, controle probeerden te krijgen over afgelegen gebieden waar overheidsdiensten zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, tekortschoten. De Colombiaanse regering zou openbare diensten naar dergelijke plaatsen moeten uitbreiden, zei ze.

Bron :
Foto:UN.org