VN roept regering op sociaal leider Leyner Palacios te beschermen

Het Bureau voor de mensenrechten van de Verenigde Naties in Colombia heeft zijn bezorgdheid geuit over de doodsbedreigingen aan het adres van Leyner Palacios, een sociaal leider uit Bojayá, die de opsluiting van verschillende plattelandsgemeenschappen in de gemeente aan de kaak heeft gesteld vanwege de aanwezigheid van gewapende groepen.

Leyner Palacios en de plaatselijke bevolking vertelden donderdag dat ongeveer 300 leden van de paramilitaire groepering AGC in Bojaya, een stad in de westelijke provincie Choco, waren binnengedrongen en de bevolking terroriseerden. Sinds het aan de kaak stellen van het probleem wordt de sociale leider met de dood bedreigd.

Volgens het leger hebben zo’n 150 militairen het gebied kunnen bereiken en stelden ze vast dat de paramilitaire groep al was vertrokken. Het leger heeft 75 man achtergelaten om de veiligheid te garanderen.

Palacios kreeg een telefoontje van mannen die zich voordeden als leden van de AGC en vertelde hem dat hij het departement Chocó in minder dan 24 uur moest verlaten, anders zou er een aanslag komen op zijn leven en dat van zijn familie. 

Met het oog hierop vroeg het bureau de nationale regering om “hem, zijn familie en de mensen van Bojayá hun leven en integriteit te garanderen”.

Bron :
Foto:bluradio