VN waarschuwt voor nieuwe golf vluchtelingen in Catatumbo

Het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OCHA) in Colombia waarschuwde zondag voor een nieuwe massale golf van vluchtelingen in de regio Catatumbo.

“Sinds 11 juli hebben botsingen tussen twee gewapende groepen het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en het Volksbevrijdingsleger (EPL) geleid tot de massale verplaatsing van 173 mensen”, zei het bureau in een verklaring.

Deze inwoners, die 39 gezinnen vormen, behoren tot het dorp Vijagual in de gemeente Teorama en in de dorpen San Juan en Monteverde in de gemeente San Calixto, allen in het departement Norte de Santander.

OCHA in Colombia zegt dat de vluchtelingenstroom het gevolg is van gevechten tussen de linkse rebellenbeweging ELN en de guerrillagroep Popular Liberation Army (EPL). Laatstgenoemde zijn leden van een maoïstische rebellenbeweging die volgens de Colombiaanse overheid in werkelijkheid de criminele bende Los Pelusos zijn.

“De botsingen tussen de groeperingen hebben tot vier gewonde burgers geleid, waaronder een vrouw en een minderjarige. De vier burgers zijn in het ziekenhuis in de gemeente Ocaña ondergebracht”, aldus OCHA.

In het verslag van het Bureau staat dat de meerderheid van de ontheemden is opgevangen in de huizen van familieleden en kennissen in de stad São Paulo, in Teorama.

Regio Catatumbo bestaat uit de gemeenten Convención, El Carmen, El Tarra, Hacarí, La Playa, San Calixto, Sardinata, Teorama en Tibú.