VN waarschuwt voor uitbreiding van illegale gewassen in Colombia

Het Internationaal Comité van Toezicht op Verdovende Middelen (INCB) van de VN heeft vandaag gewaarschuwd voor de toename van de cocateelt en cocaïneproductie in Colombia.

In haar jaarverslag merkt de INCB op dat de illegale teelt sinds 2013 alarmerend is toegenomen, van 48 duizend hectare dat jaar naar meer dan 170 duizend hectare op dit moment. Deze toename is sterk merkbaar in de departementen Antioquia, Cauca, Putumayo en Norte de Santander.

Het jaarverslag van de Verenigde Naties geeft ook aan dat de cocaïneproductie in Colombia is toegenomen, van 1.333 ton in 2016 tot 1.379 ton in 2017.

De INCB stelt dat de Verenigde Staten en Europa de twee belangrijkste markten voor Colombiaanse cocaïne zijn.

De Colombiaanse nationale regering heeft benadrukt dat het haar doel is om de drugsvoorzieningsnetwerken te verstoren.

Met betrekking tot de afname in het uitgestrekte gebied van de cocaplantages, is er vraagtekens gezet bij het feit dat men meer weddenschappen heeft op gedwongen uitroeiing en de schadelijke fumigatie met glyfosaat dan op de strategie van vrijwillige vervanging van illegale gewassen, die in het Vredesakkoord tot uiting komt.

Wat betreft de afname van het uitgestrekte gebied van cocaplantages, is er de vraag geweest om meer in te zetten op uitroeiing door middel van besproeiing van het  giftige glyfosaat dan op de strategie van vrijwillige vervanging van illegale gewassen, zoals het beschreven staat in het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC.