Volgens ombudsman tenminste 24 doden tijdens protesten

Het bureau van de ombudsman heeft het rapport bijgewerkt van het aantal mensen dat zijn omgekomen tijdens de protesten die sinds 28 april in Colombia hebben plaatsgevonden. Volgens het rapport zijn 24 mensen omgekomen tijdens de demonstraties die in verschillende regio’s van het land hebben plaatsgevonden.

Ook was bekend dat 17 van de slachtoffers uit het departement Valle del Cauca kwamen, terwijl de andere gevallen zich hebben voorgedaan in Antioquia, Bogotá, Cundinamarca, Huila, Risaralda en Tolima.

De ombudsman waarschuwde dat de meeste doden zijn geregistreerd in de stad Cali, waar sommige demonstraties zijn geëindigd in hevige protesten.

Ondanks dit verslag van het bureau van de ombudsman hebben verschillende mensenrechtenorganisaties erop gewezen dat de gerapporteerde cijfers lager zijn dan de realiteit die wordt ervaren in Cali en andere steden in het land.

De ombudsman, Carlos Camargo Assis, ging naar het hoofdkwartier van het Bureau van de Procureur-Generaal om aan te klagen dat 89 mensen als vermist zijn opgegeven in het kader van de nationale staking. Onder hen zijn twee minderjarigen als vermist opgegeven.

De eenheid voor het opsporen van vermiste personen, de Waarheidscommissie en het Vredestribunaal (JEP) hebben de regering gevraagd te garanderen dat er geen herhaling zal plaatsvinden van gewelddaden die de tragische episodes van het gewapende conflict zouden doen herleven. Zij vroegen ook aan internationale organisaties om van de regering te eisen dat zij ophoudt met het aanvallen van burgers die vreedzaam protesteren.

Tenslotte hebben zij het gewapende geweld tegen burgers en leden van de politie, die in deze dagen zijn getroffen, afgewezen.

Bron :
Foto:rcnradio.com