Voorlopig geen verplichte coronatest voor reizigers naar Colombia

Fernando Ruiz Gómez, minister van Volksgezondheid, legde uit dat reizigers die Colombia binnenkomen niet verplicht zijn om in het bezit te zijn van een negatieve coronatest. De coronatest hoeft niet getoond te worden zolang de zorgen die zijn geuit bij de rechter, die voor inkomende reizigers opnieuw een PCR-test eiste, zijn opgelost.

Na de onzekerheid van de reizigers die Colombia willen binnenkomen over de vraag of ze de PCR-test moeten presenteren om te bevestigen dat ze geen COVID-19 hebben, heeft het ministerie van Volksgezondheid door middel van een verklaring uitgelegd dat ze nog niet nodig zijn totdat de bezwaren die zijn geuit bij de rechter, die de beslissing heeft genomen om ze opnieuw te eisen, zijn weggenomen.

Fernando Ruíz legde uit dat uitspraak nog niet definitief is. “Afgelopen maandag heb ik de rechter om opheldering gevraagd met een aantal vragen die mij erg belangrijk leken, en de eerste daarvan is welk type RCP toegepast moet worden”.

Verder vroeg Ruíz de rechter om in de uitspraak aan te geven op welke datum de beperking zou worden opgeheven, onder welke epidemiologische criteria de test zou moeten worden hersteld en wat zijn de operationele overwegingen daarvan. Daarom, voegde hij eraan toe, tot die tijd deze antwoorden van de rechter zijn ontvangen, blijft het niet toepassen van een bewijs in Colombia van kracht.

Op 26 november heeft een rechter de Colombiaanse regering bevolen om opnieuw een PCR-test te eisen voor reizigers die uit het buitenland komen. De uitspraak kwam nadat advocaat Alberto Elías González Mebarak een rechtszaak had aangespannen tegen het ministerie van Volksgezondheid, omdat hij de afschaffing van de PCR-test door de regering een gevaar vond voor de gezondheid van de Colombianen.

Het ministerie van Volksgezondheid had op 4 november het besluit genomen om het aantonen van een negatieve PCR-tests voor reizigers te schrappen, terwijl Colombia zich in een fase bevindt waarin het virus in hoge mate door de gemeenschap wordt overgedragen. Elke dag worden er nog steeds meer dan 8 duizend positieve gevallen van coronavirus gemeld.

Bron :
Foto:elespectador.com