Voormalig ELN-lid Francisco Galán gevangen genomen

De Colombiaanse autoriteiten hebben voormalige lid van de guerrillabeweging het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), Francisco Galán (links op foto), gearresteerd op beschuldiging van ontvoering van 64 mensen in 2000.

Volgens het Openbaar Ministerie waren Francisco Galán en de leden van de leiding van het ELN betrokken bij de gebeurtenissen van 17 september 2000, toen rebellen van het ELN van het José María Becerra-front meer dan 64 mensen ontvoerden op de weg van Cali naar Buenaventura.

Politie-eenheden hebben Mario Pieschacón Negrini of Gerardo Antonio Bermúdez, beter bekend als Francisco Galán in Medellín gevangen genomen. Francisco Galán heeft sinds de regering van Álvaro Uribe als vredesonderhandelaar gediend, maar zijn functie werd op 18 januari 2019 door de regering ingetrokken vanwege vastlopende vredesonderhandelingen.

In het kader van ditzelfde onderzoek heeft het Openbaar Ministerie ook de arrestatie bevolen van acht leden van het Centrale Commando (Coce) van het ELN, onder wie: Nicolás Rodríguez Bautista, alias “Gabino”; Eliécer Herlinto Chamorro Acosta, alias “Antonio García”; Israel Ramírez Pineda, alias “Pablo Beltrán”; Rafael Sierra Granados, alias “Ramiro Vargas”; Carlos Arturo Velandia Jagua, alias “Felipe Torres”; alias “Carlos Segundo” of “Caliche”; alias “Nicolás” of “Niko” en Fernando Sánchez Sánchez, alias “Elite”.

Bron :
Foto:caracol