Voormalig hoofd corruptiebestrijding overgeplaatst naar Colombia na gevangenisstraf in VS

Luis Gustavo Moreno, voormalig officier van justitie, is vanuit de Verenigde Staten overgeplaatst naar Colombia na een gevangenisstraf van 48 maanden te hebben uitgezeten in de Verenigde Staten. De voormalige anti-corruptiechef van het Colombiaanse Openbaar Ministerie arriveerde in Colombia om verantwoording af te leggen aan de Colombiaanse autoriteiten in een rechtszaak.

Vrijdag om 12.00 uur bevestigde de directeur van Migración Colombia, Juan Francisco Espinosa, de aankomst van Luis Gustavo Moreno in Colombia. Moreno was in 2017 betrokken bij het ‘Togakartel’-schandaal, waarbij leden van het Colombiaanse hooggerechtshof via aanklagers met een toezicht functie de misdaden van omkoping en samenzwering hebben begaan.

Het voormalige hoofd van corruptiebestrijding was betrokken bij een omkoopschandaal in Miami, VS. Moreno en zijn advocaat probeerden smeergeld te krijgen van een Colombiaanse politicus die, zonder dat zij het wisten, een informant was voor de Amerikaanse autoriteiten. De twee reisden naar Miami af en boden kopieën aan van getuigenverklaringen van een corruptiezaak tegen de politicus in ruil voor geld.

Moreno werd op 27 juni 2017 opgepakt en op 17 mei 2018 aan de V.S. uitgeleverd. Hij werd veroordeeld tot 4 jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor het Colombiaanse hooggerechtshof, naast de 48 maanden gevangenisstraf die hij al heeft uitgezeten in de Verenigde Staten. Moreno zal nu voor de rechtbank verantwoording moeten afleggen in het onderzoek tegen hem voor het eisen van geld (500 miljoen peso) van de voormalige gouverneur van Córdoba, Alejandro Lyons, om zo het onderzoeken uit te stellen die het Openbaar Ministerie voerde tegen de voormalige president, een inwoner van Córdoba.

Bron :
Foto:eltiempo.com