Voormalige directeur corruptiebestrijding krijgt 4 jaar gevangenisstraf

De voormalige Colombiaanse anticorruptieambtenaar, Luis Gustavo Moreno Rivera, krijgt in de V.S. vier jaar gevangenisstraf voor omkoping in een winkelcentrum in Florida, dat bepaalde het federaal hof van Miami.

Luis Gustavo Moreno Rivera, voormalig nationaal directeur corruptiebestrijding, werd in juni 2017 in Colombia gearresteerd en uitgeleverd aan de V.S. op beschuldiging van omkopingen.

De beschuldigingen kwamen aan de kant van de V.S. omdat het omkoopschandaal in Miami plaatsvond. Rivera en zijn advocaat probeerden smeergeld te krijgen van een Colombiaanse politicus die, zonder dat zij het wisten, een informant was voor de Amerikaanse autoriteiten. De twee reisden naar Miami af en boden kopieën aan van getuigenverklaringen van een corruptiezaak tegen de politicus in ruil voor geld.

De eis was zeven tot negen jaar, maar de rechter hield er rekening mee dat Rivera in zijn geboorteland al tot ongeveer vijf jaar was veroordeeld voor het gebruik van zijn positie om corrupte politieke doelen af te persen.