Voormalige FARC-leider geeft misdaden tegen mensheid toe

Een voormalige leider van de linkse guerrillabeweging FARC heeft dinsdag verklaard dat de guerrillaorganisatie verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden, waaronder de ontvoering van duizenden burgers voor losgeld en ook het jarenlang vasthouden van politici als gijzelaars in de hoop hen te ruilen voor gevangen rebellen. Dat deed Rodrigo Londoño dinsdag tijdens een hoorzitting van het vredestribunaal JEP.

De voormalige FARC-leiders erkenden hun rol in deze misdaden tijdens een hoorzitting die werd gehouden door de Special Jurisdiction for Peace, een tribunaal dat is opgericht na een vredesakkoord uit 2016 tussen de FARC-rebellen en de Colombiaanse regering.

Het vredestribunaal is belast met het onderzoek naar oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens het vijf decennia durende conflict tussen de FARC en de Colombiaanse regering en met het vinden van manieren waarop slachtoffers schadeloos kunnen worden gesteld.

Volgens de voorwaarden van de vredesovereenkomst kunnen voormalige strijders die met het tribunaal samenwerken gevangenisstraffen ontlopen, maar zullen zij moeten deelnemen aan regelingen voor herstelrecht die door het speciale vredestribunaal samen met de slachtoffers zullen worden vastgesteld.

Het vredestribunaal zegt dat het tot nu toe meer dan 3.000 mensen heeft geregistreerd als slachtoffer van ontvoeringen door de FARC, voordat de groep in 2016 demobiliseerde, hoewel het aantal totale slachtoffers meer dan 20.000 zou kunnen zijn, volgens databases die zijn samengesteld door mensenrechtengroeperingen.

In de hoorzitting van dinsdag zei Rodrigo Londoño, de laatste commandant van de FARC, dat de ontvoeringen jarenlang werden toegestaan door leiders van de rebellengroep, die alleen eisten dat gijzelaars niet werden gedood zonder hun goedkeuring. Londoño gaf toe dat sommige gijzelaars onmenselijk werden behandeld, onder meer omdat zij met kettingen aan bomen waren vastgebonden of binnen omheiningen met prikkeldraad werden vastgehouden. Hij zei ook dat sommige vrouwelijke gijzelaars het slachtoffer waren van seksueel misbruik.

“In naam van onze revolutionaire idealen hebben wij oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan”, aldus de voormalige FARC-leider. “Jarenlang hebben we honderden mensen veroordeeld tot een leven in onmenselijke omstandigheden en tot lijden dat veel impact had op hun families.”

Bron :
Foto:rcnradio.com