Voormalige vredesonderhandelaars roepen ELN op tot staakt-het-vuren

De groep die het vredesproces met het ELN heeft vergemakkelijkt, heeft via een brief de guerrillabeweging ELN opgeroepen tot een eenzijdig staakt-het-vuren en het stoppen van hun vijandelijke acties. De groep hoopt hiermee de vastgelopen vredesonderhandelingen, die een einde moet maken aan het gewapend conflict, in beweging te krijgen.

De vredestichters van ELN erkennen dat er tegenslagen zijn opgetreden in het proces naar de vrede, zoals de aanslag met de autobom in Bogotá en het besluit om de gesprekken die de nationale regering en het ELN al jaren voeren te staken.

In de brief is deze groep van mening dat de Nationale Dag van de slachtoffers op 9 april een goede gelegenheid is om een eenzijdig staakt-het-vuren aan te kondigen en gewelddadige acties te staken om verdere slachtoffers te voorkomen.

Onder de ondertekenaars van de brief zijn de voormalige hoofdonderhandelaars Frank Pearl en Mauricio Rodríguez Munera en voormalig minister Juan Fernando Cristo.

 De brief is ook ondertekend door Humberto de la Calle en Rodrigo Londoño. Humberto de la Calle onderhandelde voor vrede tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC. Rodrigo Londoño, voormalig leider van de FARC, is partijleider van de politieke partij FARC.