‘Vrede in Colombia is onomkeerbaar’

Dinsdag namen president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko deel aan de laatste daad van het ontwapeningsproces van de guerrillabeweging FARC, een ceremoniële afsluiting in Mesetas in het departement Meta.

Maandag kondigde de Verenigde Naties aan dat de guerrillabeweging FARC al haar wapens heeft ingediend zoals afgesproken in het vredesakkoord van vorig jaar. Dinsdag vond er een ceremoniële afsluiting plaats in de gemeente Mesetas.

“Vandaag 27 juni is voor mij en voor de Colombianen een hele bijzondere dag, een dag die we nooit zullen vergeten, een dag waarin de wapens werden vervangen door woorden. Ik kan zeggen, vanuit de grond van mijn hart, dat deze de dag de moeite waard is president van Colombia te zijn”.

“Wij Colombianen vieren dat de wapens die tegen de staat gebruikt werden in VN-containers blijven. FARC wapens zullen niet langer een bedreiging voor de Colombianen zijn”.

Santos zei dat er nog steeds veel moeilijkheden te overwinnen zijn om een ​​stabiele en duurzame vrede te bereiken, maar de stappen die worden genomen zijn van vitaal belang voor de Colombianen om vreedzaam in alle regio’s van het land te kunnen leven.

“We hebben veel problemen te overwinnen, maar het destructieve apparaat zal worden overwonnen door een stembus. Colombia neemt haar hele woord en de internationale gemeenschap is getuige, het woord zal het enige wapen zijn. Dit is het beste nieuws voor Colombia in de afgelopen 50 jaar”, aldus Santos.

Tot slot, benadrukte Santos dat de FARC zich aan zijn woord heeft gehouden en zonder problemen hun wapens hebben ingeleverd. Hij zei dat de vrede in Colombia onomkeerbaar is en dat de staat haar verplichtingen zal nakomen.