Vredesgesprekken met FARC worden hervat op 2 maart

De regering van Colombia en de guerrillabeweging hervatten de vredesgesprekken op 2 maart aanstaande in Havana na onenigheid over het optreden van de FARC in het openbaar.

Delegaties van de FARC en de Colombiaanse regering hebben elkaar afgelopen zaterdag ontmoet na een opgeloste impasse over de gewapende aanwezigheid van guerrilla-leiders in het dorpje El Conejo, in La Guajira.

Wat er uit de bijeenkomst is gekomen is nog niet bekend, omdat de kwestie in vertrouwen is behandeld. Er wordt waarschijnlijk ingestemd op nieuwe regels betreft de veiligheid en de logistiek die het mogelijk maken om de FARC-leiders hun bezoeken aan hun kampen te verrichten zodat ze hun achterban kunnen informeren over de ontwikkelingen van het vredesproces.

Vredesgesprekken

Echter heeft de delegatie van de overheid via Twitter aangekondigd dat ze nu weer terugkeren naar Colombia en op 2 maart in Havana de nieuwe ronde van de vredesgesprekken starten.


Het gewapend conflict in Colombia duurt al meer dan 50 jaar en is daarmee een van de oudste van Latijns-Amerika. Er vielen al meer dan 220.000 doden, tienduizenden mensen zijn vermist en zes miljoen zijn op de vlucht geraakt. De onderhandelaars van de Colombiaanse overheid en de linkse guerrillabeweging FARC proberen in Havana, Cuba, een vredesakkoord te bereiken op 23 maart dat vervolgens goedkeuring vereist van het Colombiaanse volk door middel van een referendum. Het is nog onzeker of het vredesakkoord op 23 maart ondertekend zal worden door beide partijen. President Santos blijft druk uitoefenen om de streefdatum aan te houden.