Vredestribunaal start opgravingen in militaire zaak

Het Colombiaanse vredestribunaal is begonnen met het opgraven van lichamen uit een graf in het noordwesten van Colombia als onderdeel van een onderzoek naar misdaden van militairen.

Het vredestribunaal (JEP: Jurisdicción Especial para la Paz), dat is opgericht in het kader van een vredesakkoord van 2016 om voormalige leden van de rebellen en militaire leiders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) te vervolgen voor vermeende oorlogsmisdaden, is begonnen met opgravingswerk op een begraafplaats in de gemeente Dabeiba ten noorden van Medellín.

“Dit proces vindt plaats na een reeks vrijwillige getuigenissen, waarin een ex-lid van het leger aangaf informatie te hebben van onwettige sterfgevallen die werden voorgedaan als mensen die in de strijd zijn gedood door agenten van de staat in Dabeiba,” zei het JEP.

“Er wordt aangenomen dat op de Dabeiba-graf de overblijfselen van 50 mensen worden gevonden die mogelijk zijn gedood in gevechten of door valse positieven,” voegde JEP eraan toe.

De term “valse positieven” verwijst naar burgers die door leden van het leger zijn vermoord en die als guerrillastrijders worden geregistreerd die in het gevecht zijn gedood, om het dodental van de strijd tegen de guerrilla’s hoger te doen laten lijken. De militairen kregen extra bonussen of verlof als ze een bepaald aantal guerrillastrijders hadden gedood.

De valse positieve moorden zijn genummerd op minstens 2.248 tussen 1998 en 2014. Het merendeel van de moorden vond volgens het JEP plaats tijdens de ambtstermijn van voormalig president Alvaro Uribe. Sommige mensenrechtenorganisaties zeggen dat het aantal van de valse positieven meer dan 4.000 is.

Tientallen legerambtenaren zijn gearresteerd en veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moorden, waarbij sommigen voor het vredestribunaal zijn verschenen om te getuigen en lichtere straffen te krijgen dan in het gewone rechtssysteem.

Het Ministerie van Defensie zei in een verklaring dat militairen samenwerken met het JEP.

“Voorlopige informatie geeft aan dat de slachtoffers in het Dabeiba-graf mannen zullen zijn tussen 15 en 56 jaar die in Medellín woonden, voegde JEP eraan toe.” Sommigen waren gehandicapt.

Bron :
Foto:elcorreo