Waterkrachtcentrale Hidroituango veroorzaakt laag waterpeil in rivier Cauca

Empresas Públicas de Medellín (EPM) heeft afgelopen week een tweede sluis gesloten van de waterkrachtcentrale Hidroituango waardoor het waterpeil in de rivier Cauca een zeer laag niveau heeft bereikt.

Volgens de autoriteiten zijn delen van de rivier met meer dan 2 meter gedaald sinds EPM op 5 februari een tweede sluisdeur sloot om de druk op de turbinekamers van het project in aanbouw te verlichten en de dreiging van massale overstromingen te voorkomen.

 Op de sociale media werden beelden geplaatst van dode vissen die gestrand zijn op rotsen die gewoonlijk de rivierbedding vormen. Lokale media meldden dat ongeveer 6.000 vissen waren gestorven, terwijl meer dan 20.000 inwoners zonder stromend water waren achtergebleven sinds EPM de operatie uitvoerde.

De situatie heeft ook zijn tol geëist voor de lokale visserij-industrie, die zegt geen compensatie te hebben ontvangen.

Jorge Londoño, CEO van EPM, zei dat het overlaatniveau van Hidroituango ongeveer een halve meter onder het punt lag waarop water in de rivier kan worden geloosd. “De overlaat zal in de loop van de tijd toenemen en zal het zondag, 500m3 water per seconde aan de rivier leveren,” zei hij.

De stuwdam zou eind vorig jaar operationeel zijn maar kampte in april met een groot probleem. Door aardverschuivingen stortte een omleidingstunnel in die het overtollige water afvoerde. Hierdoor steeg het water in het stuwmeer en stroomde de stuwdam in aanbouw over met de kans op instortingsgevaar. Dertien gemeenten in Antioquia liepen het risico overstroomd te worden. Zo’n 25.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Het instortingsgevaar is geneutraliseerd door de sluizen te openen van de machinekamers. Door deze noodgreep liep het project enorme schade op. EPM sluit nu de sluizen gefaseerd om het water weer via de overlaat te laten stromen. 

EPM heeft gezegd dat de operationele opstart van Hidroituango in een best-case scenario met ten minste drie jaar zal worden uitgesteld tot december 2021.

De 2,4GW centrale is bedoeld om meer dan 17% van de elektriciteitsbehoeften van Colombia te zullen leveren en wordt beraamd op ongeveer 4 miljard dollar.

Bron :
foto:Guillermo Ossa