Wereldgezondheidsorganisatie volgt coronavariant uit Colombia

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat zij een nieuwe coronavirusvariant, bekend als “Mu”, volgt, die in januari voor het eerst werd geïdentificeerd in Colombia.

Mu, wetenschappelijk bekend als B.1.621, is geclassificeerd als een “variant of intrest”, maar nog geen zorgwekkende mutatie zoals de deltavariant zei de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag in zijn wekelijkse pandemiebulletin.

De WHO zei dat de variant mutaties heeft die wijzen op een risico van resistentie tegen vaccins en benadrukte dat verdere studies nodig zijn om de variant beter te begrijpen.

Er bestaat wijdverspreide bezorgdheid over het ontstaan van nieuwe virusmutaties nu het aantal infecties wereldwijd weer toeneemt, waarbij de zeer overdraagbare Delta-variant terrein wint – vooral onder niet-gevaccineerden – en in regio’s waar de virusbestrijdingsmaatregelen zijn versoepeld.

Alle virussen, ook SARS-CoV-2 dat Covid-19 veroorzaakt, muteren in de loop van de tijd en de meeste mutaties hebben weinig of geen effect op de eigenschappen van het virus.

Maar bepaalde mutaties kunnen de eigenschappen van een virus beïnvloeden en invloed hebben op hoe gemakkelijk het zich verspreidt, de ernst van de ziekte die het veroorzaakt en de resistentie tegen vaccins, geneesmiddelen en andere tegenmaatregelen.

De WHO onderscheidt momenteel vier Covid-19-varianten die zorgen baren, waaronder Alpha, dat in 193 landen aanwezig is, en Delta, dat in 170 landen aanwezig is.

Vijf varianten, waaronder Mu, moeten in het oog worden gehouden.

Nadat Mu was ontdekt in Colombia, is het sindsdien gerapporteerd in andere Zuid-Amerikaanse landen en in Europa, waaronder ook België. Begin augustus was er een uitbraak in een woonzorgcentrum in Zaventem waarbij zeven gevaccineerde bewoners overleden.

Bron :
Foto:90minutos.co