WTO gaat bemiddelen in “patatoorlog” tussen EU en Colombia

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) zal op verzoek van de Europese Unie een expertpanel samenstellen die moet bemiddelen in het conflict tussen de Europese Unie en Colombia over invoerrechten op Belgische, Duitse en Nederlandse diepvriespatat.

De EU had al eerder in februari een aanvraag ingediend om een expertpanel samen te stellen, nadat overleg met de Colombianen over de handelsbeperkingen niets had opgeleverd. De eerst aanvraag werd door Colombia verworpen, waardoor . , volgens de regels van de WTO, een tweede aanvraag in de praktijk automatisch wordt aanvaard.

De regering van Colombia stelde in november 2018 invoerheffingen van 8% op ingevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland. Reden voor Colombia was om de eigen boeren in het land te beschermen tegen de dumpprijzen van de EU-landen. Volgens de Colombiaanse regering krijgen de boeren geen eerlijke kans om lokaal geteelde aardappels tegen een redelijke prijs te slijten aan de verwerkende industrie in eigen land. Ook Brazilië zegt dat de Europese bedrijven hun diepvriespatat uitvoeren tegen dumpingprijzen.

Volgens de Europese Unie is de maatregel, die Colombia in november 2018 heeft ingevoerd, totaal onverantwoord en schadelijk voor Europese bedrijven. De Wereldhandelsorganisatie staat de invoering van antidumpingrechten toe, maar er gelden wel bepaalde voorwaarden.

Bron :
Foto:Matthias Böckel