Zeker negen doden bij aanslag op politieacademie in Bogotá

Bij een aanslag met een bomauto aan een politieacademie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn minstens acht mensen omgekomen en nog eens 54 andere gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Defensie meegedeeld. President Ivan Duque veroordeelt de aanslag als een “miserabele terroristische daad”.

Vlak voor de politieacademie General Santander ontplofte, rond half elf ‘s ochtends lokale tijd, een bomauto. Volgens ooggetuigen is de bomauto “plotseling” het terrein van de politieschool opgereden, heeft hij bijna politieagenten omvergereden waarna het tegen een muur knalde en een grote explosie plaatsvond. Kort na de explosie veroorzaakte het ook nog een brand waardoor er nog meer chaos ontstond.

Getuigen zeggen ook dat ze een harde explosie hoorden die de ruiten van nabijgelegen gebouwen deed breken. Wie er achter de explosie zit of zaten is nog niet duidelijk, de vermeende aanslag is ook nog niet opgeëist.

Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist wijzen de vingers richting de guerrillabeweging ELN. Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft vorig jaar een reeks aanslagen gepleegd op politiebureaus, waarbij meerdere doden vielen.

De Colombiaanse overheid probeert al langer een akkoord te bereiken met het ELN net zoals dat is gebeurd met de guerrillabeweging FARC. Hoewel zijn voorganger, Juan Manuel Santos wel tot vredesonderhandelingen kwam met ELN, is Duque tot op heden er niet in geslaagd om de vredesgesprekken met de rebellen te hervatten. Onder de conservatieve regering Duque liggen de gesprekken zelfs helemaal stil.

Burgemeester Enrique Peñalosa en de Colombiaanse president Ivan Duque spreken beiden van een terroristische aanslag. Duque heeft zijn werkbezoek buiten de hoofdstad afgebroken en is terug naar de hoofdstad gegaan. “Wij Colombianen wijzen terrorisme af en zijn verenigd in de strijd ertegen”, zei de president.

De president verzekerde dat het onderzoek naar de verantwoordelijken nog gaande is, maar vroeg om de maximale medewerking van Colombianen en gaf opdracht tot de inzet van alle autoriteiten om de verantwoordelijken te vinden.

“Dit is een aanval op de samenleving als geheel, deze aanval zal niet ongestraft blijven. Ik roep Colombianen op om zich te verenigen tegen het geweld. Alles bij elkaar, zonder enig onderscheid, moeten we steunen”, aldus Duque.

Bron :
Foto: elespectador