Zeven doden en 11 gewond door aardverschuiving in Antioquia

Ten minste zeven mensen zijn omgekomen en 11 raakten maandag gewond als gevolg van een aardverschuiving in de gemeente Puerto Valdivia, in het noordwesten van Colombia.

Volgens de autoriteiten zijn deze mensen getroffen door het regenseizoen. Vlak na middernacht ontstond er een aardverschuiving die een nachtclub trof in het dorp Cachirime in het departement Antioquia. “Zeven lichamen zijn geborgen en 11 gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis, “vertelde Jaime Gómez, directeur van het orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing in Antioquia, aan radiostation RCN.

Gomez vertelde ook dat reddingsdiensten nog steeds op zoek zijn naar verschillende mensen die in de nachtclub waren die door de lawine werd verwoest. “Ze zijn bezig met zoek- en reddingsoperaties omdat ze spraken over 20 mensen op de plaats, ” legde Gomez uit.

De aardverschuiving sloot ook de weg van Medellín naar Caucasia af. Een belangrijke snelweg die Medellín, de op een na grootste stad van Colombia, met de Caribische kust verbindt. Na een aantal uren is de weg deels vrijgemaakt van aarde en werd een rijstrook geopend.

Volgens de telling van het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) stijgt het dodental door intense regenval in Colombia in twee maanden tijd tot 34. Daarbij raakten 39 mensen gewond en zijn 8 vermist, volgens UNGDR. “482 gebeurtenissen” hebben zich voorgedaan, de meeste van hen waren overstromingen en aardverschuivingen. De rampzalige regens hebben te maken met La Niña, een natuurverschijnsel dat de wateren van de Stille Oceaan op ongewone wijze afkoelt en de passaatwinden versterkt.

Bron :
Foto:Isabel Escobar