Zware regenval in maart bereikt record

Zware regenval in heel Colombia voorspelt een onrustig Pasen. Volgens het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde (IDEAM) werden in de maand maart reeds historische neerslaghoeveelheden geregistreerd en zal het nog  verder doen toenemen.

Tot de zwaarst getroffen regio’s van het land behoren de departementen Valle del Cauca, Antioquia en Santander, waar rivieren buiten hun oevers treden en modderstromen wegen en dorpen verwoesten. Twee van de dichtstbevolkte steden van het land – Cali en Medellín – zijn ook getroffen door wijdverspreide overstromingen op straten en beschadigde huizen.

Bogotá wordt ook geteisterd door onweersbuien, nu vochtige tropische fronten vanuit het Amazone- en Orinocobekken over de oostelijke Andes trekken. De stormen in de Colombiaanse hoofdstad gaan gepaard met harde wind en koude temperaturen. De invierno (winter) heeft volgens de nationale eenheid voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) 45 levens geëist, verscheidene tientallen mensen verwond en meer dan 3.000 gezinnen getroffen. De burgemeester van Cali, Jorge Iván Ospina, verklaarde: “We maken een strenge winter door”, nadat twee lokale rivieren die door de stad stromen, de Río Cali en de Río Cañaveralejo, voetgangersbruggen en kwetsbare woningen in het district Siloé hadden weggevaagd.

De zware dan gebruikelijke seizoensregens langs de kust van Colombia in de Stille Oceaan worden toegeschreven aan La Niña. Het weerfenomeen heeft ook buurland Ecuador geteisterd.

Bucaramanga, de departementshoofdstad van Santander, en de drie grootste steden in de departementen waar koffie wordt verbouwd – Armenia, Pereira en Manizales – zijn ook getroffen door de stormen die bomen en elektriciteitskabels hebben vernield.

Bron :
Foto:caracol.com.co