Zwitserse vredestop: congresleden presenteren brief over “de realiteit van Colombia”

Midden in het debat over de motie van afkeuring van de minister van Defensie, Iván Velásquez, vanwege de ernstige situatie van de openbare orde in het land, kondigde de vertegenwoordiger van Cambio Radical, Carolina Arbeláez, aan dat ze samen met de conservatieve Juana Carolina Londoño en 40 andere leden van het Congres naar internationale instanties zullen gaan om de wereld te vertellen over de veiligheidscrisis in Colombia.

“We hebben genoeg van een president die de wereld rondgaat om te praten over totale vrede, maar geen verantwoordelijkheid neemt in het land”, zei het congreslid aanvankelijk in haar toespraak, verwijzend naar de recente reis van de president naar Europa.

De Zwitserse vredestop en de Zweedse ambassade (het land waar de president tussen 11 en 17 juni een staatsbezoek aflegde) zullen de plaatsen zijn waar deze brief zal worden verstuurd, die een contrast moet vormen met de ’totale vrede’-gesprekken die het staatshoofd tijdens zijn internationale tournees voert.

“We gaan een brief sturen om u de realiteit van ons grondgebied te vertellen op het gebied van de openbare orde. Dit land wordt belegerd door geweld en terroristen. Dat zullen we niet toestaan”, voegde de oppositiewetgever eraan toe.

Dit was niet de enige aankondiging. Arbeláez deelde ook mee dat ze een verzoek zullen indienen bij het Constitutionele Hof om een staat van ongrondwettelijkheid af te kondigen in Cauca, vanwege de voortdurende schending van de mensenrechten van de burgerbevolking.

“De situatie van de openbare orde in Cauca leidt tot een voortdurende schending van de mensenrechten en dat zullen we niet blijven toestaan. Bloedbaden, volksverhuizingen, opsluitingen, territoriale geschillen die economische crises veroorzaken, die het recht op onderwijs van kinderen aantasten, ronselpraktijken, enzovoorts. We roepen op tot een SOS voor Cauca”, zei hij.

Bron :
Foto:rcnradio.com