Colombiaanse economie groeide in 2024 met 1,7%, iets minder dan verwacht

DANE heeft bevestigd dat de Colombiaanse economie weer aantrekt. Uit de indicatoren die maandag door het Colombiaanse bureau voor de statistiek werden bekendgemaakt, blijkt dat het land in 2024 met 1,7% is gegroeid. Daarmee overwint het voorgoed de bittere reflectie van 2023, toen het BBP stagneerde bij een restgroei van 0,7%. Alles wijst er dus op dat het land bezig is met een gezond ontwikkelingsproces. De vooruitgang wordt weerspiegeld in een goede jaar-op-jaar prestatie van artistieke activiteiten (8,1%) en landbouw (8,1%), waarbij de laatste werd gestimuleerd door de goede prestaties van de koffieoogst vorig jaar.

Daarbij komt de opleving van de export, die na de diepe crisis van de pandemie weer op schema ligt met een jaarlijkse groei van 3%. Ondanks deze verbeterde vooruitzichten zijn er nog steeds enkele onafgemaakte zaken. Uit de DANE-gegevens blijkt dat de mijnbouwsector (-5,5%), die gebukt gaat onder de vertraging in de kolensector (-13,3%), en de verwerkende industrie (-2,1%) een tekort hebben. Dit zijn twee componenten van het productieapparaat die duidelijk achterblijven.

De algehele situatie lijkt echter op de goede weg. En de directeur van het bureau voor de statistiek, Piedad Urdinola, herinnerde er tijdens de presentatie van het officiële cijfer aan dat de weg naar de normalisering van de economie, die zich in het laatste kwartaal van 2023 begon af te tekenen, steeds meer geconsolideerd lijkt te worden. Zij gaf ook aan dat de totale groei voor het kwartaal van vorig jaar 2,3% bedroeg. De niche die het meest zijn productiviteit verhoogde tijdens het einde van 2024 was handel en reparatie, transport, accommodatie en voeding, met 4,4%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Een record dat wordt verklaard door het gewicht van de kerstinkopen. Het is genoeg om te onthouden dat de eindejaarsvakantie een boost van 10,16% gaf aan het luchtvervoer in het laatste kwartaal: “We zien ook een groei in de handel in voedingsmiddelen van verschillende producten van de agro-industriële keten en basisvoedingsmiddelen uit de landbouw en veeteelt die een aanzienlijke groei vertonen,” zei Urdinola. In het licht van de prognoses voor het BBP-potentieel van de Colombiaanse economie, dat rond de 3% zou moeten liggen, zijn sommige analisten echter voorzichtig blij met het nieuws over het BBP.

“We zien positief dat we gedurende het jaar een diversificatie van de groei hadden. We gingen van een sterke concentratie in activiteiten zoals landbouw, internetgokken of de publieke sector naar een betere deelname van de uitbreiding van handel, transport, hotels en restaurants”, zegt Jackeline Piraján, hoofdeconoom bij ScotiaBank Colpatria.

Alles lijkt erop te wijzen dat de effecten van het energietransitiebeleid van de Petro-regering hun tol hebben geëist. En het idee om de Colombiaanse economie koolstofvrij te maken heeft geleid tot een daling van 0,7% in de extractiecomponent van olie, ruwe olie en aardgas. “We maken ons zorgen over de inkrimping van de industrie,” zegt Piraján, ”evenals over wat er gebeurt met de mijnbouwsector, die nog steeds in negatieve balans is. En, in het algemeen, investeringen. We zien dat deze post, als percentage van het BBP, 17% bedraagt. Dit is nog steeds onder het niveau van voor de pandemie, toen het ongeveer 22% was, en nog steeds onvoldoende om meer capaciteit te genereren in Colombia”.

Analisten zoals Andrés Langebaeck, directeur economische studies bij de Bolívar Group, wijzen op een aantal elementen die verhinderen dat de Colombiaanse economie de versnelling doormaakt die haar potentieel vereist: “De zeer lage groei van de investeringen in vaste activa, een andere naam die we aan investeringen geven, is een reden tot bezorgdheid. En in het algemeen is 1,7% ook lager dan het vergelijkende cijfer voor Latijns-Amerika, dat vorig jaar bijna 2,2% had moeten zijn. De positieve factor is volgens hem dat de consumptie van huishoudens is toegenomen: “Die heeft gereageerd op de daling van de rente en de inflatie.

Bron :
Foto:eltiempo.com